Folgen des Insektensterbens für die menschliche Gesundheit

Dass wir uns in einer globalen Biodiversitätskrise befinden, und die Biomasse und Artenvielfalt von Insekten stark abnehmen, ist wissenschaftlicher Konsens. Eine Studie betrachtet nun erstmals die indirekten Folgen des Insektensterbens für die menschliche Gesundheit, denn es besteht folgender Zusammenhang:

Mehr als zwei Drittel der Nutzpflanzen weltweit sind von der Bestäubung durch Insekten abhängig. Durch einen Rückgang der bestäubenden Insekten, nimmt auch deren Bestäuberleistung ab, was negative Folgen für die Ernteerträge nach sich zieht. Drei bis fünf Prozent der Produktion von Obst, Gemüse und Nüssen gehen dadurch laut den Modellierungen der Harvard Forschenden verloren. Das hat Auswirkungen auf die Nahrungsmittelproduktion, den Handel und die Ernährung der Menschen. Aus der veränderten Ernährung, vielmehr dem Verlust gesunder Nahrungsquellen, lassen sich gesundheitliche Risiken abschätzen. Die Studie ermittelt demnach, dass dadurch jährlich ca. 427.000 Menschen sterben. Dieses Ausmaß ist vergleichbar mit der Anzahl an Todesfällen durch Suchterkrankungen, zwischenmenschliche Gewalt oder Prostatakrebs.

Folgen des Insektensterbens für die menschliche Gesundheit wie diese sind bisher jedoch kaum beachtet worden. Zusätzlich haben Landwirt*innen in einkommensschwachen Ländern durch den Ertragsverlust finanzielle Einbußen.

Original Studienzusammenfassung (englisch)

Pollinator Deficits, Food Consumption, and Consequences for Human Health: A Modeling Study

Background:
Animal pollination supports agricultural production for many healthy foods, such as fruits, vegetables, nuts, and legumes, that provide key nutrients and protect against noncommunicable disease. Today, most crops receive suboptimal pollination because of limited abundance and diversity of pollinating insects. Animal pollinators are currently suffering owing to a host of direct and indirect anthropogenic pressures: land-use change, intensive farming techniques, harmful pesticides, nutritional stress, and climate change, among others.

Objectives:
We aimed to model the impacts on current global human health from insufficient pollination via diet.

Methods: 
We used a climate zonation approach to estimate current yield gaps for animal-pollinated foods and estimated the proportion of the gap attributable to insufficient pollinators based on existing research. We then simulated closing the “pollinator yield gaps” by eliminating the portion of total yield gaps attributable to insufficient pollination. Next, we used an agriculture–economic model to estimate the impacts of closing the pollinator yield gap on food production, interregional trade, and consumption. Finally, we used a comparative risk assessment to estimate the related changes in dietary risks and mortality by country and globally. In addition, we estimated the lost economic value of crop production for three diverse case-study countries: Honduras, Nepal, and Nigeria.

Results:
Globally, we calculated that 3%–5% of fruit, vegetable, and nut production is lost due to inadequate pollination, leading to an estimated 427,000 (95% uncertainty interval: 86,000, 691,000) excess deaths annually from lost healthy food consumption and associated diseases. Modeled impacts were unevenly distributed: Lost food production was concentrated in lower-income countries, whereas impacts on food consumption and mortality attributable to insufficient pollination were greater in middle- and high-income countries with higher rates of noncommunicable disease. Furthermore, in our three case-study countries, we calculated the economic value of crop production to be 12%–31% lower than if pollinators were abundant (due to crop production losses of 3%–19%), mainly due to lost fruit and vegetable production.

Discussion:
According to our analysis, insufficient populations of pollinators were responsible for large present-day burdens of disease through lost healthy food consumption. In addition, we calculated that low-income countries lost significant income and crop yields from pollinator deficits. These results underscore the urgent need to promote pollinator-friendly practices for both human health and agricultural livelihoods.

Quelle
Environmental Health Perspectives

https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP10947

Autoren
Matthew R. Smith et al.

Suchen Sie weitere Beiträge zu diesem Thema? Unser Schlagwortverzeichnis erleichtert Ihnen die Suche.